Faravidin Sudet



Susipäälogo

Faravidin Sudet ry on vuonna 2008 rekisteröity yhdistys, jonka keskeisenä toiminta-ajatuksena on historian elävöittäminen.

Viikinkiaika

Viikinkiaikana voidaan pitää 700-luvun lopulta 1000-luvun alkuun jatkunutta ajanjaksoa, jolloin "pohjanmiehinä" tunnettujen viikinkien toiminta oli suurimmillaan. Aikakausi määritellään usein alkaneeksi vuonna 793, kun viikingit tekivät ensimmäisen aikakirjoihin merkityn ryöstöretkensä Lindisfarnen luostariin Englannissa. Eräänä aikakauden päättymisvuotena pidetään puolestaan vuotta 1066, jolloin Englannissa käytiin kaksi merkittävää taistelua. Ensimmäinen näistä taisteluista oli Stamford Bridgen taistelu lokakuussa, jolloin Norjan kuningas Harald Hardradan joukot kärsivät murskatappion Englannin kuninkaan Harold Godwinsonin joukkoja vastaan. Muutamia viikkoja tämän jälkeen, 14.10.1066, käytiin kuuluisa Hastingsin taistelu, jossa englantilaisten onni kääntyi ja Vilhelm Valloittajan johtama normanniarmeija kukisti Englannin saksiarmeijan.

Viikinkitaistelu ja taistelunäytökset

Faravidin Sudet harjoittelevat kokeellisen aseellisen kamppailun pohjalta asetaitoja, joita viikingit ovat käyttäneet sotiessaan kaukomailla ja keskenään. Taistelunäytöksissä Sudet esittelevät erilaisten aseiden käyttöä miekoista ja kirveistä keihäisiin ja jousiin, suojavarusteita kilvistä ketjupanssareihin ja kamppailua niin yksittäisten soturien kuin kahden ryhmittymänkin välillä. Koska viikingit eivät jättäneet jälkeensä kirjattuja oppaita taistelutaitojen harjoittamisesta, Susien treenivastaavat hyödyntävät harjoituksia suunnitellessaan useita eri lähteitä ja metodeja. Jotkin myöhemmät ylöskirjatut taistelutavat pohjautuvat viikinkien tapoihin, aseita ja varusteita tutkimalla voidaan tehdä ja koetella päätelmiä niiden käyttötavoista. Taistelijain kuntoa ja fysiikkaa parantamaan treeneissä sovelletaan myös runsasta kokemusta perinteisemmistä kamppailulajeista. Kaikilla näillä tavoilla Faravidin Sudet pyrkivät luomaan vauhdikkaan, näyttävän ja ennen kaikkea turvallisen taistelunäytöksen, josta niin taistelijat kuin yleisökin kävelevät pois elämystä rikkaampana.

Saattue

Susien leiri

Faravidin Susien leiri koostuu suuresta keskusteltan leiritulineen ja ruokailupöytineen, ja lisäksi enimmillään jopa kuudesta pienemmästä asuinteltasta, luoden näin tunnelmallisen ja näyttävän kuvan viikinkiajan matka-asumisesta. Leirin teltat ovat käsin valmistettuja ja ajankuvan mukaisia. Kalusteet ja leiritulivälineet ovat myös teetätetty käsin taitajilla teemaan sopiviksi. Päivisin taistelijat pitävät näytösten jälkeen leirin edustalla varuste-esittelyjä sekä kertovat yleisesti harrastuksestaan jav iikinkiajasta. Iltarauhan jo laskeuduttua joukko viettää aikaa leiritulen ääressä ruoan ja juoman parissa.

Susien leiri


Ohjattu toiminta ja toimintarastit

Faravidin Sudet haluavat tuoda myös yleisön mukaan matkalle historiaan, ja se onnistuu ohjatun rastitoiminnan kautta. Faravidin Susien opastuksella voi tutustua:

Jousiammuntaan

Jousirastilla on kokeiltavana kaiken ikäisille ja taitoisille niin yhdistyksen kuin yksittäisten taistelijoiden jousia, joilla voi kokeilla osumatarkkuuttaan matkan päästä.

Pehmoasetaisteluun

Erityisesti lasten ja nuorten suosiossa on jo vuosien ajan ollut pehmoase- eli bofferitaistelu, jonka tuoksinassa pääsee mittelemään taitojaan vaikka viikinkejä vastaan!

Kirveenheittoon

Heittokirveen kapsauttaminen puupölkkyyn metrien päästä ei olekaan niin helppoa kuin äkkiseltään luulisi. Kirveiden lisäksi kokeiltavana on toisinaan myös heittoveitsiä, ja tekniikan hiomiseen onkin varattu aivan oma rastinsa.

Yhdistyksen jäsenen johdolla voi kokeilla harjoittelua Susien tapaan, ja opetella näytöstaistelun perusteet.

Pikku-Jaakko ja viikinkivene Inkeri